Ander verlies

Naast rouw na overlijden zijn er nog andere vormen van rouw en verlies. Lees hieronder over de verschillende vormen van rouw.

Rouwen komt ook voor bij een scheiding. Het (dreigende) verlies van je huwelijk of langdurige relatie brengt gevoelens van verdriet, woede, verwarring en onzekerheid over de toekomst met zich mee.

Na een scheiding kunnen er allerlei zorgen ontstaan, zoals huisvesting, financiƫn, juridische kwesties en zorg om de kinderen. Een maatschappelijk werker kan je helpen om in deze zaken structuur aan te brengen en je te verwijzen naar de juiste instanties.

Daarnaast bieden maatschappelijk werkers een veilige ruimte waarin je je gevoelens kunt uiten zonder oordeel. Zij helpen je deze gevoelens te herkennen, te begrijpen en ermee om te gaan.

Rouw bij levend verlies verwijst naar het verdriet dat je ervaart wanneer je een ingrijpend verlies doormaakt, terwijl degene of datgene wat je verliest nog steeds fysiek aanwezig is. Het gaat hierbij vaak om verlies van verwachtingen, dromen of de manier waarop het leven vroeger was. Deze rouw komt voor bij situaties zoals het omgaan met een chronische ziekte, (bijvoorbeeld Dementie of MS) mentale aandoeningen en verslaving.

Maatschappelijk werk biedt ondersteuning, door je te helpen structuur aan te brengen in de problematiek en je door te verwijzen naar de juiste hulpverlenende instanties. Daarnaast wordt er een veilige ruimte geboden, waarin je je gevoelens kunt uiten zonder oordeel. Zij helpen je deze gevoelens te herkennen, te begrijpen en ermee om te gaan.

Rouw bij verlies van gezondheid is een diepgaand en vaak langdurig proces waarbij iemand te maken krijgt met fysieke beperkingen, chronische ziekte of een ernstige diagnose. Net zoals bij het verlies van een dierbare, ervaart iemand bij het verlies van gezondheid gevoelens van verdriet, boosheid, ontkenning en soms zelfs wanhoop. Het verlies van je gezondheid kan zowel lichamelijk als geestelijk een grote impact hebben, omdat het vaak gepaard gaat met het verlies van zelfstandigheid, bepaalde dromen, of zelfs je identiteit.

Een maatschappelijk werker kan een grote rol spelen in het helpen verwerken van rouw bij verlies van gezondheid. Naast het bieden van praktische ondersteuning begeleiden zij je bij het vinden van nieuwe manieren om met je situatie om te gaan. Ze helpen je om te gaan met gevoelens van onmacht en frustratie en bieden ondersteuning bij het opbouwen van veerkracht.

Rouwen na het verlies van een baan kan heel intens zijn. Je baan is vaak meer dan alleen een manier om inkomen te verdienen; het kan een belangrijk deel van je identiteit, sociale netwerk en dagelijkse routine zijn. Wanneer dit wegvalt, kunnen er verschillende emoties loskomen, vergelijkbaar met de rouwfases die mensen doormaken na een overlijden.

Ook hierbij kan maatschappelijk werk je ondersteunen, door een luisterend oor en praktische hulp te bieden. Bijvoorbeeld door het maken van een overzicht van de financiƫn en de mogelijkheden voor een uitkering te bespreken. Eventueel kan je doorverwezen worden naar een loopbaancoach.

Daarnaast kan de maatschappelijk werker handvatten bieden om met de bijkomende stress en onzekerheid om te gaan.

Rouw bij het verlies van een huisdier is een diepe en vaak onderschatte vorm van rouw. Huisdieren spelen voor veel mensen een belangrijke rol in hun leven. Ze bieden onvoorwaardelijke liefde, gezelschap en steun, en hun afwezigheid kan een groot gevoel van leegte en verdriet achterlaten.
Helaas begrijpt niet iedereen het verdriet dat je kunt voelen na het verlies van een huisdier. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en onbegrip.

Maatschappelijk werk luistert naar je verhaal en biedt een veilige ruimte om over je verlies te praten zonder oordeel. Zij helpen jou je gevoelens te herkennen, te begrijpen en ermee om te gaan.