Kind en rouw

Kinderen rouwen anders dan volwassenen, en hun rouwproces hangt af van hun leeftijd, ontwikkelingsstadium en begrip van dood en verlies.

Het is belangrijk dat kinderen in hun rouwproces de juiste steun krijgen. Dit kan afkomstig zijn van ouders, leraren, of andere vertrouwde volwassenen. Soms is professionele hulp nodig, vooral als het kind moeite heeft om met zijn of haar emoties om te gaan of langdurige rouw vertoont.

Kinderen hebben, net als volwassenen, tijd nodig om te rouwen. Ze verwerken verlies op hun eigen manier en tempo, en het is belangrijk dat ze zich veilig, begrepen, en gesteund voelen gedurende dit proces.

Voor jonge kinderen (0-5 jaar) is het begrip van de dood vaak beperkt. Ze zien het vaak als iets tijdelijks of omkeerbaars, zoals in een tekenfilm. Ze kunnen vragen stellen als “Wanneer komt papa terug?” en hebben moeite om te begrijpen dat de dood permanent is. Kinderen hebben minder woorden dan volwassenen tot hun beschikking, dus hun gevoelens uiten zij in hun gedrag. Bijvoorbeeld vastklampen aan een ouder, terugvallen in jonger gedrag (zoals bedplassen) of slecht slapen.

Schoolgaande kinderen (6-12 jaar) beginnen de dood meer te begrijpen als iets blijvends. Ze kunnen zich afvragen wat er gebeurt na de dood en zijn vaak bezig met de fysieke aspecten ervan. Hun rouw kan variƫren van intense verdrietige momenten tot periodes waarin ze gewoon willen spelen en afleiding zoeken. Ze kunnen ook angstig worden over hun eigen dood of die van anderen.

Tieners (13-18 jaar) hebben meestal een volwassen begrip van de dood, maar hun emoties kunnen extreem variƫren. Ze kunnen boos, verward, of zelfs gevoelloos overkomen. Tieners kunnen worstelen met levensvragen en zoeken naar de zin van het leven. Hun rouw kan zich uiten in terugtrekking, stemmingswisselingen, of risicovol gedrag.

Voor meer informatie en/of begeleiding kun je contact opnemen met het Wijkteam via het telefoonnummer 088 – 647 18 18 of e-mailadres info@wijkteamhw.nl

Het is ook mogelijk om contact op te nemen met de schoolmaatschappelijk werker van Kwadraad.