Mijn kind is overleden
Wat intens verdrietig dat jouw kind is overleden. Dit verlies is zeer ingrijpend en bijna ondragelijk. Wij kunnen het verdriet niet wegnemen, maar we hopen door middel van het geven van praktische en emotionele ondersteuning toch iets van verlichting te kunnen bieden.
Hieronder vind je uitgebreide informatie over de verschillende soorten ondersteuning die wij bieden.
Wanneer je kind overlijdt, komt er veel op je af. Als het mogelijk is, (bijvoorbeeld als het overlijden verwacht was) neem dan eerst de tijd om rustig met je kind samen te zijn, voordat je zaken gaat regelen. Dit moment van afscheid kan je helpen bij de rouwverwerking. Schakel medisch personeel in of bel de huisarts/112. Naast begeleiding zorgen zij voor een overlijdensverklaring, welke nodig is voor de officiële aangifte van overlijden. Bel ook je naasten, voor emotionele en praktische steun.
Neem contact op met een uitvaartondernemer om de uitvaart te plannen en praktische zaken te regelen. Zorg dat je eventuele uitvaartverzekeringsformulieren bij de hand hebt. Bespreek de eventuele wensen van je kind en bedenk samen hoe je hem of haar wilt herdenken. Denk ook aan een rouwkaart en eventueel overlijdensbericht voor de krant en/of online. Mocht je ervoor kiezen om de uitvaart zelf te regelen, dan is dit ook mogelijk.
Na de uitvaart moeten diverse instanties worden geïnformeerd. De gemeente doet dit automatisch voor enkele overheidsinstanties. Andere instanties zoals banken en verzekeringsmaatschappijen, scholen en verenigingen moet je zelf informeren.
Deze periode is zwaar, maar met de juiste hulp kunnen de praktische zaken goed worden afgehandeld. Geef jezelf de ruimte om te rouwen terwijl je de nodige zaken regelt.
Documenten
- Aangifte doen van overlijden kind.pdf (573 KB)
- Uitvaartondernemingen.pdf (859 KB)
- Begraafplaatsen of crematoria.pdf (863 KB)
- Kindergraf en asbestemmingen.pdf (848 KB)
- Overlijdensbericht krant en online.pdf (286 KB)
Naast de praktische hulp is er vaak veel behoefte hebben aan emotionele steun. De meeste mensen ontvangen in het begin veel steun van hun dierbaren. Naarmate de tijd vordert en het gewone leven weer opgepakt wordt, vermindert de aandacht van de omgeving en wordt het soms lastiger om over jouw verlies te praten. Terwijl je vaak merkt dat je het praten over het verlies nog wel heel erg nodig hebt.
De RouwAtlas biedt hiervoor kosteloze ondersteuning aan in verschillende vormen:
Emotionele ondersteuning individueel
Persoonlijke begeleiding aan huis – Deze begeleiding wordt gegeven door maatschappelijk werkers van Kwadraad en/of ervaren vrijwilligers van Humanitas. (Dit is afhankelijk van de complexiteit van het rouwproces) Tijdens de intake wordt er gekeken naar wat je nodig hebt om vooruit te komen in het rouwproces, waarna de begeleiding daarop wordt afgestemd. Meld u aan voor individuele begeleiding.
Emotionele ondersteuning in groepsverband
Lotgenotenbijeenkomsten- Deze bijeenkomsten zijn divers en worden meerdere keren per jaar gegeven door maatschappelijk werkers van Stichting Kwadraad.
Een lotgenotengroep kan je helpen om met het verlies om te gaan. Deze groep biedt een veilige omgeving waarin je begrepen en gesteund wordt en waar je de kans krijgt om met lotgenoten samen te groeien en veerkracht te ontwikkelen. Het delen van verhalen, ervaringen en emoties biedt herkenning en steun tijdens je rouwproces. Bekijk onze activiteitenkalender en meld je aan voor één van de bijeenkomsten.
Rouwcafe bijeenkomsten
Een rouwcafe biedt een plek om stil te staan bij het verlies van een dierbare, samen met lotgenoten. Heb je behoefte aan een kopje koffie en een fijn gesprek? Dan ben je van harte welkom. Deelname is geheel vrijblijvend en gratis. Je hoeft je niet aan te melden.
Ook is het mogelijk om samen met iemand langs te komen. Lees meer over de rouwcafés op onze website.
Informatiebijeenkomsten rond verlies en rouw
Deze bijeenkomsten worden in verschillende dorpen in de Hoeksche Waard georganiseerd. Deelname is kosteloos. De bijeenkomsten kun je vinden op onze website.